Vruchtencake

Een recept voor een heerlijke cake. Kan met alle vruchten. Van aardbeien tot appeltjes en perziken tot peer. Ik maak hem altijd in een vierkante brownievorm die ik bekleed met een vel bakpapier. Maar dat hoeft natuurlijk niet per se. De oventijd is afhankelijk van de hoogte en dus van de vorm die u gebruikt. Mijn advies: begin na een half uur met controleren met een satéprikker of een dun mes met een scherpe punt en herhaal dat elke vijf minuten.

Ingrediënten
100 gram roomboter
175 gram bloem
10 gram bakpoeder
200 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
250 gram ricotta
3 eieren
rasp van 1 citroen
fruit
50 gram poedersuiker

Bereiding
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 180°. Was of schil het fruit. Klein fruit laat ik zo, groter snijd ik in gelijke stukken of stukjes. Appeltjes marineer ik altijd een tijdje in citroensap en kaneel. Meng de bloem met het bakpoeder. Klop met de mixer in een andere kom de boter 3 minuten tot hij zacht is. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe en klop nogmaals 3 minuten. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop elke ei goed door het mengsel heen voordat u het volgende ei toevoegt. Voeg dan de ricotta en het citroenrasp toe. Goed mengen met de mixer. Doe er tot slot de bloem en bakpoeder bij en klop nog een keer goed door (maar niet te lang).

Giet het mengsel in de vorm en strijk het uit. Verdeel de vruchten over de bovenkant en duw ze iets in het beslag. Zet de cake in de oven en bak ongeveer 35 minuten (zie de opmerking hierboven). Controleer of een prikker of mes schoon uit de cake komt.

Meng ondertussen de poedersuiker met een à anderhalve eetlepel water tot een glazuur. Verdeel dat met een theelepel over de cake als die net uit de oven komt.