Preitaart zonder bodem

Op een andere pagina van mijn website staat een recept voor een frittata, nog zo’n heerlijk groentegerecht. Het verschil met dit recept is de verhouding melk/room en eieren. Bij een frittata is het een scheutje melk op vier eieren. Bij dit recept gaat het om 150 à 200 ml room (of melk, of room en melk) op 3 eieren. Je zou het een flan kunnen noemen. Het heeft de substantie en de stevigheid van de vulling van een quiche. Daarom heb ik het maar Preitaart zonder bodem genoemd. Het is daardoor veel lichter en anders dan een stuk quiche echt een bijgerecht. Je kunt zelf variëren in de verhouding zuivel-ei. Ligt er aan of je van stevig of romig houdt.

Ingrediënten
4 preistokken, gewassen en in ringen gesneden
200 ml room (of melk of room/melk)
3 eieren
zout en peper
geraspte kaas
olijfolie
boter

Bereiding
Verhit een laagje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg als de olie op temperatuur is de goed uitgelekte prei toe. Bestrooi met zout en peper, schep goed om, zet even aan en draai dan het vuur laag. Laat de prei nu langzaam gaar stoven. De prei wordt zacht en lekker zoetig, maar laat hem niet bruin worden. Laat de prei daarna afkoelen in de pan of in een schaal.
Kluts de 3 eieren en meng met de room. Voeg peper en zout toe en de geraspte kaas. Als je dat lekker vindt, tenminste. Zonder kan ook. Ook de keuze van de kaas is naar smaak. Zelf vind ik het ook lekker om een beetje mosterd toe te voegen, maar ook dat is facultatief.
Kies een ovenschaal die (als je hem insmeert met boter) niet aanbakt, of bekleed een schaal of vorm met bakpapier. Qua grootte moet je erop rekenen dat de flan uiteindelijk een centimeter of 4 à 5 hoog moet worden. Voor hij in de oven gaat moet het mengsel dus zo’, 3 centimeter hoog zijn. Verwarm de oven voor op 180°. Schuif de schaal/bakvorm in het midden oven de oven en bak ongeveer 30 minuten. Kijk dan of hij al helemaal gaar is en laat anders nog iets langer bakken.