Mijn aardappelen hebben er nog nooit zo mooi bij gestaan als dit jaar. Grote en stevige planten zijn het geworden, met mooi, frisgroen blad dat niet aangetast is door welke ziekte of diersoort dan ook. Nu zegt dat bij aardappelen jammer genoeg niet zo veel. De beste oogst heb ik ooit gehad van planten waar ik geen stuiver meer voor gaf. Het bovengrondse deel van de plant zag er dat jaar niet uit, maar des te groter was de verrassing toen ik ondergronds de prachtigste aardappelen aantrof.

Het lijkt op goud delven, dat opdiepen van aardappelen uit de zwarte aarde. Wit goud – al heb ik ook een keer aardappelen met een rood schilletje gehad. Was om die reden toch iets minder leuk. Nee, het mooiste is toch om de vork in de grond te steken, de bovenlaag open te breken en daaronder in die zwarte, vochtige onderwereld, handenvol witte aardappelen ingetogen te zien liggen flonkeren. Als een schat die daar onzichtbaar voor het oog maandenlang heeft gelegen. Wat natuurlijk niet zo is, dat weet ik ook wel, maar het idee dat iemand ze er ooit heeft verstopt en dat ik ze opgraaf, vind ik qua beeld mooier dan het, even wonderbaarlijke, ontwikkelen en groeien dat zij in werkelijkheid doen.

Ik heb dit jaar aardappelen van het ras Anaïs gepoot – ik heb daar volgens mij eerder dit jaar al eens over geschreven. Ik kies altijd vroege aardappelen. Rassen die vroeg gepoot kunnen worden, vroeg afrijpen en 80 tot 100 dagen na uitpoten kunnen worden geoogst. Ze hebben, zo zegt men, minder snel last van phythophtora. Bovendien kun je het bed waarin de aardappelen hebben gestaan na de oogst nog voor nateelt gebruiken. Van de cavolo nero bijvoorbeeld, die nu in zaaipotjes staat te wachten op het moment dat ze de wei in mag.

Maar zowel die palmkool als ik moeten nog even wachten. Nog even geduld opbrengen. Ik denk dat ik eind volgende week voor de eerste keer mijn vork voorzichtig de grond in steek. Want je wilt natuurlijk niet met een tand dwars door zo’n mooie aardappel prikken.

Wel als hij eenmaal gekookt op mijn bord ligt, dan wel. Maar nu nog niet.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s