Het is zomers warm op de moestuin. Hoogzomers warm. Middellandse zeewarm. De meeste tuinders laten zich alleen in de ochtenduren zien of aan het einde van de dag, als de temperatuur en de zonkracht nog draaglijk is. We doen een klusje, wieden wat onkruid, zetten een paaltje recht en dan gaan we weer. We besproeien de bedjes, waarbij we het niet kunnen laten om ons hand in de waterstraal te steken.

Jeugdzomers warm is het.

En we oogsten. Een eerste snackkomkommer, wat bietjes, een kleine courgette. Een handvol pluksla, een bos snijbiet en een rugzak vol bollen knoflook. Ik hang die na het rooien altijd op aan de takken van een oude pruimenboom. Samengebonden in bosjes. Om ze te drogen. En om mijn tuin een vleugje Zuid-Frankrijk mee te geven.

Provençaals warm is het, ja.

Maar het leukste van alles is het plukken van fruit. ‘Het heeft iets feestelijks,’ zeiden overbuurvrouw Toos en ik tegen elkaar. ‘Andere dingen dat is, nou ja, dat is het oogsten van groenten. Maar plukfruit dat is een feestje.’

Zo is het maar net.

Over de aardbeien die maar niet stoppen met het produceren van vruchten heb ik het al gehad. Daar zijn deze week massa’s rode bessen bij gekomen. En de eerste loganberry’s. Binnenkort komen daar nog de kruisbessen bij. Later in het seizoen gevolgd door de frambozen en bramen.

Wat doe je daar allemaal mee? Opsnoepen. Taarten bakken. Weggeven. Jam maken. Toetjes bedenken. Invriezen.

Het is een feestje, ja, dat aangekondigd en begeleid wordt door de bedwelmende geur die opstijgt uit het aardbeienbed en die ik inhaleer als ik gehurkt of gebogen door mijn moestuin ga. Het is een blijmakend parfum dat boven de tuin hangt, voortgebracht door de talloze (over)rijpe aardbeien in alle stadia van rijpheid en verrotting die ik expres aan de planten laat zitten.

En bij een feestje hoort een taart. Het recept voor een cake die ik graag maak met mijn plukfruit, maar die het ook heel goed doet met appeltjes of peren, of met perziken en abrikozen, vind je hieronder. Fijn beslag is het. Met ricotta, citroenschil en vanille. En veel fruit natuurlijk.

Ook geschikt voor rabarber. Want die moet ook nog snel geplukt worden deze week. Voordat het oxaalzuur gehalte te hoog wordt.

Je zou het bijna vergeten.

 

Recept vruchtencake

 

 

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s