Toen ik gisteren op de tuin was, viel me iets vreemds op. Op sommige bedjes had zich een spoor van houtsnippers gevormd. Een golvende lijn was het, van houtsnippers die daar normaal gesproken niet liggen, niet in de buurt zelfs, maar alleen op de paden. Het duurde even voordat ik het doorhad en het was de associatie met een vloedlijn die de verklaring tot mij door deed dringen: een deel van de tuin had deze week blank gestaan. De houtsnippers waren opgenomen door het overvloedige regenwater en achtergelaten op de bedjes toen het water zich weer teruggetrokken had.

Dit wonderbaarlijke fenomeen, dat eerlijk gezegd zelfs iets van schoonheid bezat, wilde ik u nog even meegeven, maar verder houd ik op over dit rampzalige jaar en heb ik het alleen nog over de kleine, uiterst kleine, succesjes en pleziertjes. Die er gelukkig ook nog zijn. Soms.

Laten we het dus over het rood fruit hebben. Over de aardbeien en loganberries en over de rode bessen die ik deze week heb geoogst. Het waren er niet heel veel, die rode bessen. Maar voor een struikje dat ik vorig jaar pas heb geplant, was ik er toch heel blij mee.

Met de loganberries maakte ik clafoutis en met de aardbeien een heerlijke aardbeiencake. En ik maakte fruitsalade en vroor een paar porties rood fruit in voor later, als de oogst voorbij is.

Hoewel we veel verliezen aan het weer en aan de slakken, is de aardbeienoogst lang niet slecht. En ze smaken heerlijk. Ik maakte er eerder ook al eens tiramisu van en we aten ze met room en met yoghurt en op de boterham met jam. Die laatste variant heb ik overgehouden van mijn studie psychologie. Of beter gezegd, van een van mijn studiegenoten: Michiel. We picknickten in het Vondelpark en hij besmeerde een boterham eerst met jam en legde er daarna aardbeien op. Sinds die tijd kan ik niet meer anders. Probeert u maar eens. Het is net een gebakje.

Recept Aardbeiencake
Recept Clafoutis met loganberries

 

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s