Bovenstaande foto is niet dit jaar genomen, maar vorig jaar. Op 25 april om precies te zijn. Waar er toen al bloemen in de aardbeienplantjes zaten, valt daar nu nog geen spoor van te ontdekken. Nu is het toch zo dat mijn tuin momenteel door alle tien oudtestamentische plagen tegelijk lijkt te worden aangedaan. Zaad ontkiemt niet, aardvlooien teisteren mijn tuinbonen en peultjes, in mijn kasje vallen de tere slaplantjes ten prooi aan onzichtbare slakken, hagel geselt mijn fruitbomenbloesem, de aardappelen vragen zich af of ze met dit weer niet beter onder de grond kunnen blijven, de krulandijvie die altijd gevrijwaard bleef van vraat is in een paar dagen tijd weggevaagd door een vraatzuchtig monster en ondanks de regen scheurt de aardkorst alsof het de Sahel zelf is.

Een bezoek aan mijn moestuin is dan ook een deprimerende gang geworden. Zeker als je onderweg door een regenbui getroffen wordt. Ik neem aan dat de ironie in de titel van dit stukje u inmiddels duidelijk is.

Toch doen ze het goed, mijn aardbeienplantjes. Het afgelopen najaar heb ik ze naar een ander bed verhuisd. Meteen een beetje schoonmaak gehouden. Oude exemplaren weggegooid, onkruid uit de kluiten verwijderd, de nieuwe plantjes een mooi plekje gegeven, wat ruimer uit elkaar en op regelmatige afstand. Ze zijn de afgelopen weken ook mooi opgekomen met fris nieuw blad. Erg hoopgevend. Alleen dus nog geen bloemen. Wat bij fruit toch wel de bedoeling is.

In de supermarkt waar ik mijn boodschappen doe, hing laatst boven de groenteafdeling een zware, diep aromatische aardbeiengeur. Bijna dronkenmakend was dat. Ik heb ze niet gekocht. Mijn geduld bewaard. Omdat de geur in deze tijd van het jaar meestal beter is dan de smaak.

Maar hoe lang ik me nog weet te beheersen, dat weet ik niet. Hoe langer het slecht weer blijft, hoe sterker ik ga verlangen naar alles wat naar de zomer smaakt. Al is het maar een heel klein beetje.

En anders helpen we ze een handje. Qua smaak bedoel ik dan. Met wat balsamico, citroenschil en poedersuiker. Of met limoncello, honing en basilicum. En als het nu echt niet zomeren wil, dan zet u gewoon de limoncello aan uw mond. Denken we de zomerkoninkjes erbij. Of wat u dan ook maar wilt.

 

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s