Zaterdag, toen ik deze foto nam, was het nog herfst. Een mooie, zonnige herfstdag zelfs, en toen ik in de luwte uit de wind een composthoop omschepte, zelfs zo warm dat ik jas en vest uittrok. Twee dagen later was het koud, bitter koud. Er stond een gure oostenwind en soms viel er er een miezerregen uit een wolkendek dat eerder sneeuw leek te voorspellen dan een straaltje zonneschijn.

We vonden nog een paar rijpe aardbeien en frambozen en vooral die aardbeien smaakten weer ongelooflijk zoet. Maakt kou aardbeien zoeter? Zoals vorst in boerenkool en spruiten zetmeel omzet in suiker? Ik weet het niet. Misschien is het ook wel de beleving. Is de beleving van de smaak van een aardbei op een koude herfstdag anders dan in de zomer.

We oogsten snel wat radicchio, prei en snijbiet en gingen er weer vandoor. Met de radicchio maakte ik een stamppot. Met spekjes, walnoten en een lepeltje mosterd. Bitter, vond vrouwlief en gelijk had ze. Wat heeft er tegenwoordig nog een bittere smaak? Witlof niet meer. Andijvie ook niet. Zelfs de grapefruit heeft zijn meeste bitterheid verloren. Soms spreken we nog vergoelijkend van ‘een bittertje’ maar daar bedoelen we dan niet meer dan een klein accentje mee, ergens ver weg op de tong. Maar die radicchio was bitter, ja. Ik had hem in smalle reepjes gesneden en rauw door de puree geschept. Denk dat ik de bladeren een volgende keer heel laat. En in de boter bak in de koekenpan. Om de suikers naar boven te halen en de radicchio te laten karameliseren. Zodat ‘het bittertje een zoetje krijgt’.

Met de prei en snijbiet maakte ik lasagne. Samen met erwtjes, ricotta, parmaham en parmezaan. Mooi gerechtje was dat wel. Niet echt winters. Niet eens herfsts. Smaakte meer naar voorjaar. En zoet. Comfortfood? O zeker.

Zo kan een herfsttuin toch nog een plukje lente voortbrengen.

Recept lasagne van snijbiet, prei, erwtjes, ricotta, parmaham en parmezaan

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s