Het is altijd weer wonderbaarlijk om te zien hoe op een bepaald moment in het seizoen werkelijk alle remmen los gaan in de tuin. Natuurlijk, het jaar is al even aan de gang en we hebben al een aardig aantal keren sla gegeten uit eigen tuin, de fruitbomen hebben gebloeid, de knoflook staat hoog, de uien hebben het, zoals altijd, naar hun zin, de aardappelen hebben de nachtvorstaanslag overleefd en floreren. Allemaal waar. Maar het is alsof er op een zeker moment in het voorjaar een startschot wordt gelost dat onhoorbaar is voor mensen, maar het sein is voor alles wat leeft om uit de startblokken te schieten en weg te sprinten.

En dan gaat het hard, heel hard. Een van de spannendste dingen om te zien is hoe in de fruitboompjes de bloemen verdwijnen en de vruchtbeginsels opzwellen. Je waant je bijna een voyeur bij een intiem moment van de boom. De kruisbes draagt trouwens al echte vruchtjes. Eerst nog groen beginnen ze nu al licht te kleuren. Ook de vogels hebben ze ontdekt en nadat ik er een paar aangevreten op de grond had gevonden, heb ik de struik toch maar met een net afgedekt.

Ook de aardbeien beginnen in sneltreinvaart bloemen en vruchtjes te ontwikkelen. Deze week de eerste groene aardbeien gezien. Om de vogels voor te zijn heb ik van gaas en net een soort lage kooi over het aardbeienbed geknutseld. Lekker werkje vind ik dat. Beetje aanrommelen met stokken en touwtjes, rolletje gaas en wat restjes net. Roept het oergevoel van boeren op. Of zoiets.

Verder bloeien de tuinbonen, doen de meiraapjes en bietjes het goed, hebben de worteltjes  zich eindelijk laten overtuigen om te ontkiemen. steken de rijtjes preisprieten parmantig uit de aarde en als je er even bij blijft staan zie je de kropjes andijvie groeien. Eigenlijk doet alles het goed. Op een ding na: de peulvruchten.

Het is niet dat ze matig groeien of weinig oogst geven, nee, ze ontbreken geheel. Van alle peultjes, sugar snaps en erwten die ik heb gezaaid is er één opgekomen. Een zielig exemplaar dat heel even zijn kopje boven de grond stak om zich daarna weer snel terug te trekken. Dat is het. Van de rest heb ik niets gezien. Niet na een eerste poging en ook niet in de herkansing na een tweede. Niets. En niet alleen niets boven de grond gezien, maar ook niets onder de grond teruggevonden. Spoorloos verdwenen zijn ze – en het is me een raadsel hoe.

De vogels kunnen het niet gedaan hebben: mijn peulvruchtenbedjes waren even goed afgeschermd als de kluizen van Fort Knox. Dat wil zeggen, voor aanvallen door de lucht. Ze zouden echter heel goed door (woel)muizen kunnen zijn ontvreemd en daar helpt geen gaas, net, of welk bouwsel ook tegen. Het zijn notoire boontjes- en erwtjesdieven en er leven er genoeg op de tuin. Maar laten we niet te snel zijn in ons oordeel. Ik had laatst namelijk ook een aantal boontjes voorgezaaid in turfpotjes om die opgekweekt na ijsheiligen in de tuin te kunnen zetten. Van die dertig potjes was minder dan de helft opgekomen. En toen ik deze week de potjes openmaakte om de aarde te onderzoeken, vond ik bijna niets meer van de boontjes terug. Zo kan het dus ook gegaan zijn. Tot stof vergaan.

En dus deze week maar erwtjes en sugan snaps uit de winkel gebruikt. Voor een salade. Met veel sla, ruccola en mizuna uit eigen tuin. Dat wel. En met radijsjes, stengelui, wat bleekselderij die ik nog had liggen, restje tomaten en komkommer en een paar handen dille en munt. Ik had er parelgort doorheen gedaan en zachte geitenkaas. Was erg lekker. Denk dat het met feta nog lekkerder is. Een zoute kaas geeft het nog net eventjes een schop onder de kont. Dressing met mosterd en citroenzest en -sap.  Brood erbij. Yoghurt met munt en komijn en knoflook. Soepje van groene asperges met verkruimelde krokant geroosterde ham erdoor vooraf. Erg lekker. En echt voorjaar. Stel je voor dat het met erwtjes en sugar snaps uit eigen tuin was geweest. De smaak zal echt niet heel anders zijn geweest. Maar het gevoel wel.

Recept salade met parelgort, sugar snaps, feta, dille en munt

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s