En toen was het opeens lente. Mijn tuin lag te glimmen en te glunderen in de zon. De bedjes waren aangeharkt, de paden bedekt met een knisperend laagje houtsnippers, de fruitboompjes liepen uit en de zwoele geur van pas gestrooide mestkorrels hing boven de tuin. Ook mijn medetuinders lieten zich weer zien en een van hen betrapte een jonge haas onder een struikje.

Ik heb vandaag de erwtjes in de grond gedaan, evenals de peultjes en sugar snaps. Mooie constructie gemaakt van gaas en rijshout en afgedekt met een net tegen de vraat. Fijn werkje, peulvruchten zaaien. Geen gepriegel met minuscule zaadjes maar met duim en wijsvinger een klein gerimpeld balletje in een geultje leggen en zachtjes toedekken.

Wist u dat peultjes in het Vlaams sluimererwten heten? Dan weet u het nu. Mooie naam, vindt u niet. Laatst kocht ik diepvrieserwtjes in de supermarkt. Die heetten altijd tuinerwten, maar nu was er ook een tweede soort verkrijgbaar: velderwten. Ik heb de verpakking lang bestudeerd om te zien wat nu het verschil was, maar kon daar maar moeilijk de vinger achter krijgen. Uiteindelijk kwam het erop neer dat de velderwten iets meer bite hadden dan de tuinerwten. Althans, zo werden ze aangeprezen. Ik heb ze geprobeerd maar kon geen verschil ontdekken. Voor een echte bite moet u ze niet ontdooien, lijkt mij.

Maar goed, mijn erwtjes liggen op dit moment dus te sluimeren in hun zwarte, rul gemaakte, bemeste en gecomposteerde bedje. Gietertje water erover toen ik wegging, welterusten toegefluisterd en op mijn tenen de tuin verlaten. En nu maar wachten.

Ondertussen lopen mijn aardappelen op de vensterbank van onze slaapkamer al mooi uit. Nog een dag of tien, denk ik zo, dan mogen ze de grond in. Vrouwlief zal blij toe zijn. Vindt dat ik meer aandacht voor mijn aardappeltjes heb dan voor haar. Annabelle, heet ze. Het aardappeltje bedoel ik dan. En het is een schatje, hoor, kijkt u zelf maar op de foto hierboven. Maar u zult toch met me eens zijn dat van alle groenten de aardappel nu wel de minst erotische is.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s