Mijn bestelling voor zaad en pootgoed de deur uitgedaan. Niet heel veel dingen besteld, aangezien ik van mijn bestelling van vorig jaar nog aardig wat over heb. Maar wel een paar leuke nieuwe dingen. Winterpostelein bijvoorbeeld. Ideaal bladgewas voor najaar en winter, lijkt me. Dat geldt ook voor mizuna. Beide zijn rauw in een salade te gebruiken, maar ook in een stamppot. Voor het najaar heb ik dit keer ook prei genomen. Blauwgroene herfst, om precies te zijn. Doorstaat onguur en slecht herfstweer en kan meer vorst verdragen. Allemaal dingen waar ik zelf slecht in ben.

Ook heb ik Hon Tsai Tai besteld, een oosterse, snel groeiende en in bloei komende bladkool. Met dunne bloemstengels, zachte bladeren en paarse bladnerven. Je kun er alles van eten. Van de bloemknop tot de stengel. Een van die vele opkomende exotische groenten die het zo verbazingwekkend goed doen in ons klimaat. Een soort verfijnd zusje van de bekendere bimi, zeg maar.

Ook de veldsla die ik heb besteld hoort in het rijtje gewassen voor najaar en winter. Zou je niet zeggen als je die tere blaadjes ziet. Ook heb ik broccoli ‘Purple sprouting’ genomen voor een oogst van broccolistengels in de winter en het vroege voorjaar. Alles om het seizoen zo lang mogelijk te maken en de oogst zo veel mogelijk te spreiden.

Ik waag me dit jaar ook aan de aardappels. Gekozen voor een vroeg ras, de Annabelle. Een lang-ovale knol met blanke schil en lichtgeel vruchtvlees. Zeer vroeg oogstbaar, een goede resistentie tegen phytophthora en ander ongemak en met een veel geprezen smaak.

En dus toch geen Flower Sprouts. Dat komt vooral doordat ik de boerenkool die ik laatst had geoogst en klaargemaakt zo lekker vond. Boerenkool vind ik altijd wel erg koolachtig en het mondgevoel doet me altijd denken aan gemalen scheermesjes, hoe lang je het ook kookt. Maar niets van dat alles bij mijn boerenkool. De bladeren waren zacht. de smaak bijna zoetig. Ik had er een doodgewone stamppot van gemaakt met puree, spekjes, een uitje, rookworst en een lepel piccalilly on the side. Erg lekker. Ging meteen een streep door die frivole Flower Sprouts. Volgend jaar een groter bed reserveren voor de boerenkool. Dat van de aardappelen. Als ik mijn blanke Annabelle knolletjes heb gerooid, kan de boerenkool erin: je zou er bijna van naar de volgende winter gaan verlangen.

Eerst deze nog maar even uitzitten.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s