Ik las de naam afgelopen zaterdag voor het eerst. Flower sprouts. In de column van Janneke Vreugdenhil in de NRC. Het is een soort kruising tussen spruitjes en boerenkool. Maar dan uiterst fotogeniek. Een krullerig paars en groen minikooltje. Dat net als een spruitje aan een hoge, rechtopstaande stam groeit. Bijna aanstellerig mooi, met al die fratsen en frutsels.

Maar het ding schijnt ook nog eens een fijne smaak te hebben. Nootachtig. Licht bittertje erin. Knapperig. Neigt naar kool, maar dan zoeter. Je kunt het rauw eten, koken, stoven, roerbakken. En dan is het tenslotte ook nog eens uiterst gezond (veel vitamine B6 en E).

Het is bijna te mooi om waar te zijn.

Maar het waren niet alleen deze deugden die mijn aandacht trokken. Het was ook het oogstseizoen, van late najaar tot vroege voorjaar, waardoor ik voor deze wonderplant viel. Ik ben namelijk op zoek naar groenten voor herfst en winter. Vind het wel erg stil zo in deze tijd van het jaar.

Om volgend jaar herfst en winter door te komen heb ik al mizuna, hon tsai tai en de winterbroccoli ‘Purple sprouting’ op mijn verlanglijstje staan. De Flower sprouts zouden daar mooi in passen. Tot mijn verbazing bleken ze gewoon te koop bij Van der Wal. € 3,15 voor een zakje mer 30 zaden. Dat wel.

Het enige nadeel is de ruimte die ze innemen. Zowel qua plaats als tijd. De planten moeten minstens 60 centimeter uit elkaar staan. En aangezien ze al in het late voorjaar gezaaid moeten worden, eisen ze dus het hele seizoen een bed voor zich op.

Of twee bedden misschien wel.

Maar dan heb je ook wel wat.

Toch weet ik nog niet zeker of ik het doe. En dat zit hem met name in het frivole karakter van de plant. ‘Kan nooit goed gaan,’ fluistert iets mij in.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s