Mijn schuur blijkt toch niet de ideale bewaarplaats voor de uien en pompoenen. Te vochtig. Eigenlijk wist ik dat wel. Maar hoewel het spreekwoord anders suggereert, stoot een ezel zich bij voorkeur twee maal aan een steen. Om het zeker te weten. Kijken of het echt zo is. Wel nu, het is echt zo: mijn schuur is te nat.

Dat wil zeggen, in het late najaar en de winter. En dat is nu juist de periode dat je iets wilt bewaren. Dus heb ik de resterende pompoenen en uien er maar doorheen gejaagd. Pannen pompoensoep gemaakt. Risotto met pompen. Tajines met pompoen en kikkererwten. Waar dan ook weer uien in konden.

Meestal maak ik pompensoep met specerijen, gemberwortel, rode peper en citroen(gras). Maar van de laatste pompoen maakte ik een soep met ui, wortel, knoflook, rozemarijn en tijm. Waarom? Omdat ik dat nog had liggen na de kerst. Het smaakte goed. Diep. Donker. Winters. De smaak van een boswandeling. Zelf deed ik er in mijn kom nog een paar druppels Worcestersaus bij. Voor nog wat extra umami. Sterke umamibehoefte, deze donkere dagen.

Er liggen nu nog een paar uien in de groentela. En dan is het gedaan met het jaar. Volgend jaar wil ik winteruitjes planten. Die gaan in de herfst de grond al in, waar ze overwinteren om in het voorjaar verder te gaan met het vormen van een verse ui. Je kunt ze vroeg oogsten. Als je de grond afdekt zelfs nog vroeger. Om zo de ui-loze periode te verkorten.

Overigens heb ik laatst nog twee uien gebruikt in een fantastische bulgursalade. Uien en knoflook gefruit met piment, komijn, kaneel en pimenton. Bulgur en bouillon erbij. Gekookt en afgegoten. Veel verse koriander en munt erdoor, olie, citroensap, pistachenootjes, granaatappelpitjes, bosuitjes, feta. Was niet alleen heerlijk, zag er ook prachtig uit. Rood, groen, wit: echt kerst!

Maar goed, het oude jaar is dus zo goed als afgerond, het nieuwe staat al voor de deur. Binnenkort de bestelling voor zaad en pootaardappelen de deur uit doen. Misschien wel het leukste tuinklusje van het jaar. Het is het inluiden van het nieuwe jaar. Het afsteken van een vuurpijl. Het ontkurken van champagne. Het zoenen van de buurvrouw. En net als bij het echte Oud & Nieuw duurt het dan nog een paar lange, saaie, koude maanden voordat het voorjaar echt begint.

Recept soep van geroosterde pompoen en gepofte knoflook
Recept bulgursalade in kerstkleuren

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s