Vorst

Het is koud. Erg koud. ’s Nachts vriest het licht en overdag komt de temperatuur maar net boven het vriespunt uit, al maakt de wind dat het veel kouder aanvoelt. Het lijkt wel of ik elk jaar slechter tegen de kou kan. Of ik moet gewoon wennen na een lange periode van zacht najaarsweer. Hoe dan ook, al meer dan een week niet op de tuin geweest. Vandaag even snel langsgegaan. Er is ook niet heel veel te doen. En ook niet te halen. De vorst is over de boerenkool heen gegaan, zoals ze altijd zeggen. Die zou ik mee kunnen nemen. Maar ik heb geen zin in boerenkool. Er staat nog wat Eeuwige spinazie (Erbette, of Perpetual Spinach) en hoewel ik heb gelezen dat de plant goed tegen de vorst kan, lijkt het er nu toch op alsof ik nog net een laatste maaltje kan plukken. Dat doe ik dus ook, een klein tasje vol. Voor door de pasta. Ook neem ik twee kleine kropjes radicchio mee. Voor door de sla. En dan stap ik weer snel op de fiets en rijd naar huis.

Al met al ben ik iets meer dan een half uur weg, maar als ik thuis kom ben ik verkleumd. Ik was de radicchio en maak de spinazie, die meer op snijbiet lijkt dan op spinazie, schoon. De blaadjes radicchio doe ik samen met die van een kropje Little Gem in een schaal en snijd er een stengel bleekselderij overheen. Ik snijd een peer in plakken, wrijf ze in met olijfolie en leg ze in de grillpan, net zolang totdat ze mooie grillstrepen hebben. De peer schik ik op de sla en daar leg ik stukken gorgonzola op en walnoten. Dressing met balsamico, mosterd en honing om het af te maken. Klassieke combinaties. Ziet er mooi uit. Vooral door de radicchio en de grillstrepen.

Voor de pasta bak ik wat spek, champignons en knoflook. Doe er de spinazie bij en, als die is geslonken, de room. Peper en zout erbij, plus een half bospaddenstoelen bouillonblokje. Ik kook wat penne, giet die af en doe ze bij de saus. Daarna nog een paar handjes Parmezaanse kaas erdoor. Beetje brood erbij, glaasje witte wijn, en ach, dan is die winter plotseling zo erg niet meer. Ik ben weer naar de tuin geweest. De salade staat mooi te zijn. De pasta biedt troost.

‘Lekker,’ zegt vrouwlief.
‘Zeker,’ zegt zoon.
‘Superlekker,’ zegt zijn vriendin.

Laat de vorst maar komen.

Recept sla met radicchio, peer en gorgonzola
Recept pasta met eeuwige spinazie

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s