Eindelijk mijn pompoenen geoogst. Waltham Butternut’s. Duurde wel erg lang. Al mijn medetuiniers hadden hun oranje bolvormige pompoenen al lang geoogst. Maar die van mij, een flespompoen of squash, was nog steeds niet rijp. Ook nu had ik nog steeds mijn twijfels, maar de plant begon te zieltogen en de nachtvorst stond al voor de deur. Ik had er een paar keer al op internet naar gezocht en daar gelezen dat het inderdaad een langzame rijper is. Een late pompoen. Meer winterpompoen dan herfst.

Maar goed, nu dus toch maar eraf gehaald. Acht pompoenen waren het. Aan twee planten. Niet echt heel veel, vond ik. De planten hadden veel bloemen, maar de meeste vruchten verrotten al in een vroeg stadium. Maar acht ontwikkelden zich echt goed. Ze waren wel groot, dat wel. Vijf flinke joekels, formaat magnum zullen we maar zeggen, en drie gangbare van wijnflesformaat. Maar hoe rijp zouden ze zijn?

Vandaag de eerste opengesneden. Een magnum. Die was mooi oranje van binnen. Van de ene helft soep gemaakt en van de andere een stoofpot met zoete aardappel, pastinaak en kikkererwten. De soep lekker pittig met ui, knoflook, gemberwortel, rode peper, gemalen komijn en een beetje citroensap. Lepeltje crème fraîche erop, wat koriander. Heerlijk was dat.
De stoofpot met een paar flinke scheppen ras el hanout, gemalen chiliflakes, zout, peper, kaneel, komijn, ui, knoflook. En de rest van de koriander. Kruidige, zoete, herfstige smaken.

Nu heb ik in mijn schuur dus een plank met uien en een plank met pompoenen. Fijn gevoel is dat. Je kunt er Grote Woorden tegenaan slingeren om dat te beschrijven. En daarna meteen weer heel hard om ze lachen. Maar ik houd het simpelweg maar bij ‘een fijn gevoel’.

Een moestuingevoel.
Wat dat ook mag betekenen.

Recept pompoensoep
Recept tajine van pompoen, zoete aardappel en kikkererwten

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s