Half oktober heb ik knoflook in de grond gestopt. Gewoon, een stuk of vijftien teentjes uit bollen van de supermarkt. En allemaal zijn ze prachtig opgekomen. Daar staan ze, twee rijtjes fris groene puntjes. Een vleugje voorjaar in de herfst.

Was wel leuk om ook nu nog iets nieuws te beginnen. Het is toch al zo’n Aflopende Zaak in het najaar en dat stemt me vaak toch al zo weemoedig. Waarom schiet me dan altijd die ene zin in gedachten: ‘Het grote sterven is begonnen.’ Geen idee waar ik die ooit gehoord of gelezen heb. Zou Gerard Reve kunnen zijn. Of Olie B. Bommel. Of een andere heer van stand.

Maar goed, die voorjaarsbolletjesachtige knoflookpuntjes verdrijven dat een beetje. Net als de krulandijvie, die staat er ook nog zo fris en knapperig bij. Zeker als de zon schijnt. Ga de kroppen een dezer dagen oogsten. En dan kort koken en invriezen. Voordat een vroeg invallende vorst of herfstregens een eind aan die feestelijke krulblaadjes maakt.

De radicchio valt me toch erg tegen. Toen ik het in het voorjaar zaaide spoot het uit de grond, maar schoot het zo snel door dat ik er nauwelijks iets van kon oogsten. Nu ik het laat in de zomer heb gezaaid is dat niet aan de orde, maar het zijn erg kleine kropjes geworden. Of kropjes, wat blaadjes bij elkaar. Mooi van kleur, dat wel, maar veel is het niet.

Een handvol mini-raapjes geoogst en het laatste bosje worteltjes. Samen met een prei gestoofd in witte wijn, mosterd en room. Stukje vis erbij. Was erg lekker.

Zo raakt de tuin leger en leger. De beste remedie tegen een herfstdip? Lijstjes maken voor aankopen voor het volgend jaar! Volgend jaar wil ik aardappelen hebben. En winterbroccoli. En Kai Lan. En haricots verts. En bladmosterd.

Krijg er nu al zin in.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s