Het enige dat het tijdens onze vakantie niet goed had gedaan waren de pas gezaaide paksoi en boerenkool. Het was net opgekomen toen ik wegging, maar toen we terugkwamen was er van de paksoi niets en van de boerenkool één plantje over. Die heb ik na terugkeer dus nog maar een keer gezaaid. Later dan ik wilde, maar goed. Begin deze maand heb ik ook nog sla gezaaid en bietjes en raapjes. Nog maar weer een paar rijtjes andijvie en ook nog een keer radicchio. Van het voorjaar was de radicchio heel snel doorgeschoten, nog voordat zich echte kropjes hadden kunnen vormen.

Het verbaast me dat ik de enige lijk die nog volop aan het zaaien is. Ligt dat aan mij? Of aan de andere tuinders. De tijd zal het leren. Overigens verspreidde het nieuws over mijn superuien zich met sneltreinvaart over de tuinen. Iedereen bleek op een gegeven moment te weten dat ik van die mooie, grote uien heb. De andere moestuiniers kwamen ze een voor een bewonderen en prezen ze de hemel in.

Ik had ze gerooid en om te drogen aan het hek gehangen. Dat zag er mooi en rustiek uit, moet ik zeggen. Ik had het overigens niet zelf bedacht, maar had het afgekeken van de moestuin bij kasteel Groeneveld. Ik had ze echter nog niet opgehangen of het begon te regenen. Een lange periode met veel regenbuien brak aan: augustus is een natte en enigszins koude maand. Na een paar weken heb ik ze maar weggehaald van de moestuin en meegenomen naar huis waar ze nu op een plank in de schuur liggen te drogen. Een lange plank bol. Met een stuk of veertig gele en ongeveer dertig rode uien. En vooral die gele zijn inderdaad erg groot.

De courgette en komkommer gaan nog steeds door met vruchten produceren. De komkommer heeft een voorkeur voor kromme exemplaren. Het schijnt dat ze krom groeien als het puntje van de vrucht in zijn groei ergens tegenaan komt. Dan wijkt hij uit. Mijn komkommer heeft daarbij een voorkeur voor links. Vanuit de komkommer gezien.

De eerste pompoenen hebben zich gevormd. Mooie glanzende peervormige vruchten. Groen, nu nog. Ik knip zo nu en dan wat blad en ranken af. Om de vruchtvorming te stimuleren en om de vruchten meer licht te geven. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat werkelijk nodig is.

De frambozen beginnen vrucht te dragen. Zo gebeurt er elke maand, of liever: elke week, wel iets in de tuin. Ik heb geprobeerd de takken van mijn appel- en perenboom uit te buigen. Ik heb raffia om de takken gebonden, daar een touwtje aan vastgemaakt en aan dat touwtje weer een steen gebonden. Het gewicht van de stenen buigt de takken naar beneden. Lijkt me beter zo. Moet zeggen dat het ook wel leuk staat. Alsof er cadeautjes aan de bomen hangen.

IMG_4355_crop

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s