We waren bang voor droogte tijdens onze vakantie en vreesden de tuin uitgedroogd en dor aan te treffen. Maar laat het nu juist in onze vakantie veel geregend hebben. Niet koud. Ook genoeg zon. En veel regen. Ideaal voor een afwezige moestuinier.

We keken onze ogen uit toen wij het eerste bezoekje aan de tuin brachten. Courgettes met de lengte van een onderarm en de dikte van een kuit. Komkommers die minstens zo lang waren. De bonen hadden tijdens onze afwezigheid stellages gevormd van sappige, heldergroene bladeren, vol met trossen snij- en sperziebonen. De pompoenen vormden een woud van harige stengels en grote, hartvormige bladeren. De andijvie was gegroeid, de winterpeen vuistdik. De uien waren nog groter gegroeid dan ze al waren en begonnen hun stengels neer te vlijen.

Weelderig, dat is het beste woord dat ik ervoor kan bedenken.

De sperziebonen en snijbonen komen met tassenvol ons huis binnen. Courgettes en komkommers stapelen zich op. Sla, snijbiet, meer dan we op kunnen. Worteltjes, bietjes, eeuwige spinazie. We eten wat we kunnen, en lekker vinden, en de rest geven we weg.

Vooral de courgettes dienen zich in hoog tempo aan. Ik probeer zo veel mogelijk te variëren in het klaarmaken. Gestoofd, gegrild, door de pasta, door de soep. Ik maak een lasagne van laagjes gegrilde courgette. Afgewisseld met laagjes tomatensaus met oregano en citroentijm en laagjes ricotta. Veel werk, maar wel lekker.

Met de snij- en sperziebonen hoef je niet per se iets te doen. Koken, scheutje olijfolie of klontje boter erover en klaar. Maar het kan natuurlijk wel. Boter en knoflook over de sperziebonen vinden wij wel erg lekker. Net als ontbijtspek door de snijbonen. Of champignons en venkel. Of sambal goreng boontjes. Of boontjes met tahoe, gemberwortel, ui, sereh, citroensap, sambal en ketjap.

Een van de leukste dingen van het hebben van onze moestuin is dat ik anders ga koken. Bedacht ik vroeger waar ik trek in had en kocht ik er dan de ingrediënten bij, nu kijk ik wat ik in de tuin heb staan of geoogst in huis heb liggen. En bedenk dan wat ik er dit keer mee kan doen. Het is een andere benadering. Eentje die me wel bevalt. Je zou het ‘dichter bij de natuur’ kunnen noemen, maar dat klinkt zo hoogdravend. Het is in ieder geval creatiever. En meer gericht op groenten in plaats van vlees. Ook dat bevalt me goed.

Recept lasagne van courgette
Recept sperziebonen met champignons en venkel

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s