Eerder deze maand heb ik een kruidentuintje aangelegd. Rozemarijn, salie, tijm, oregano, citroentijm, bieslook, dille en citroenmelisse. De plantjes beginnen al aardig te groeien. Vooral van de citroentijm ben ik helemaal weg. Wat een heerlijke geur! Er zijn een paar geuren die ik echt onweerstaanbaar vind. Die van rijpe perziken op de fruitschaal, als je op een zomerochtend de huiskamer binnenkomt. Of de geur van djeruk purut: zalig! En natuurlijk de geur van mijn lief, die ik opsnuif uit haar kussen als zij het bed verlaten heeft. Maar de geur van citroentijm, die mag van mij in dit illustere rijtje plaatsnemen.

De tuin doet het werkelijk fantastisch. Een warm voorjaar, veel zon, een vruchtbare bodem, en regelmatig sproeien: het tempo van de natuur is bijna niet bij te houden. De snijbiet spuit de grond uit. ‘Lucullus’ heb ik gezaaid. Hij geeft mals, geelgroen gekruld blad met witte stelen. Je kunt er van blijven snijden want de planten maken in een waanzinnig tempo vanuit het hart nieuw blad aan. Het is een gemakkelijke groente waarvan de smaak op die van spinazie lijkt. Alleen zonder dat stroeve gevoel op je tanden achter te laten. Je kunt er alles mee doen wat je ook met spinazie kan doen.

De bonenranken wentelen zich elke dag hoger en hoger langs de stokken. We plukken de laatste doperwten en eten nog maar eens bietjes. De eerste komkommers verschijnen aan de plant, net als de eerste courgetten. Ik pluk ze jong, soms met de bloem er nog aan, snijd de bloem door de sla en snijd de vrucht door de pasta. Ik heb jonge prei in de tuin staan en maakte laatst pasta met wat van die prei, een goede handvol erwtjes, wat gegrilde courgette, room, citroenrasp en -sap en een klein beetje mosterd. Peper erover. Ach, wat was dat lekker. Maakte het vlak daarna nog een keer en nu met een stukje zalm. We aten het buiten in de tuin, onze gewone tuin, met wat sla en een glaasje wijn erbij. Of toegegeven, twee glaasjes wijn waren het. Puur zomers!

Het enige dat het niet doet is de pastinaak. Niet opgekomen. De winterpeen die ik gelijktijdig zaaide, doet het wel goed. Vreemd. En jammer. Voordat ik begin juli op vakantie ga, wil ik nog een aantal dingen zaaien. Nog wat zomerwortel en sla, een paar rijen paksoi, een rij bietjes, eeuwige spinazie (erbette), een paar rijtjes andijvie en een bedje met boerenkool.

‘Eigenlijk kan ik gewoon niet weg’, zeg ik.
‘Maar we gaan toch’, zegt vrouwlief.

Recept pasta met prei, erwtjes en courgette

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s