We hebben geen vriezer. Een klein vriesvakje in de koelkast, dat is waar we het mee moeten doen. Ben ook niet van plan er een te kopen. Mijn streven was om de oogst zo goed mogelijk over het jaar te spreiden en veel verschillende groenten in kleine hoeveelheden te zaaien. En de rest geven we weg. Zo simpel is het.

Het mooiste zou zijn om dingen met de andere moestuinders te ruilen, maar dat gebeurt toch weinig. De zestien moestuintjes vormen een klein (uit)hoekje van het volkstuincomplex. Soms zijn er andere eigenaren bezig als ik kom, maar vaker ben ik alleen. Wij zijn ijverig en precies en onze tuin ziet er mooi en netjes uit. Dat zeggen de anderen, als ik ze spreek. De lichte scepsis toen wij begonnen is verdwenen. Of eigenlijk is scepsis te zwaar. Men keek de kat uit de boom. Begrijpelijk. Maar inmiddels hebben wij onze plek verdiend.

Maar goed, weggeven dus. Andijvie bijvoorbeeld. En bietjes. Niet omdat ik van die laatste zoveel heb, maar omdat ze zo lekker zijn. Zelf rooster ik ze in de oven. Ik vind geroosterde groenten toch vaak lekkerder dan gekookt. De bietjes doe ik met zout, peper, balsamicoazijn en tijm en rozemarijn in de oven. Een uurtje als je ze heel laat en drie kwartier bij kwarten. Moet er wel bij zeggen dat mijn bieten klein zijn. Of met gemberwortel, is ook lekker. Gemberwortel en balsamico. Klein beetje gemalen korianderzaad erover. Wat sinaasappelsap kan ook. Het is, zoals zo vaak, een kwestie van balans tussen zoet, zuur en kruidig. Laagjes maken. Bouwen aan een smaak.

Gesmuld ook van de peultjes en sugar snaps. Vooral die laatste vond ik heerlijk. Spijt dat ik daar niet meer van had gezaaid. Zo lekker dat je er eigenlijk niets aan hoeft te doen. Maar van een klontje boter wordt alles natuurlijk lekkerder. En een kneepje citroen, vooruit. Het zijn van die gerechten van op de grens van lente en zomer. Dat geldt ook voor die bietjes, vooral als je ze afgekoeld op een beetje sla eet. Met geitenkaas. En noten.

Misschien vind ik dat wel het mooiste stukje van het jaar. Tussen voorjaar en zomer. De natuur op zijn hoogtepunt. Bloeiend. Groen. Voordat de warmste dagen eroverheen zijn gegaan.

Recept salade met geroosterde bietjes en geitenkaas

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s