De bonen mogen erin!

Eindelijk is het zover: de bonen mogen de grond in! Na ijsheiligen. En voor wie dat net zoals mij niets zegt: na half mei. Ik begin met de sperziebonen. Maak twee mooie piramides van vier stokken en leg bij elke stok vijf boontjes. ‘Isabel’, zo heet de boon die ik heb gekocht. Volgens Van de Wal ‘Een Tuindersselectie, rijk en sterkdragend gewas. Onvatbaar voor rolmozaikvirus en weinig last van zwarte vaatziekte en stippelstreep. Geeft een gebogen peul van ca 13-14 cm lengte. Blijft zeer mals en smaakt als dubbele zonder draad. Draagt vanaf de grond in trossen.’ Als dat niet goed klinkt dan weet ik het niet meer.

Ik begin met de sperziebonen. De snijbonen moeten nog heel even wachten, net als de borlottibonen. Wijs geworden van de tuinbonen span ik een net rond de stokken. ’t Zal me geen tweede keer gebeuren.

Er zwemt een moedereend met zes pulletjes in de sloot naast mijn tuin. Toen ik laatst op een ochtend in de tuin bezig was, stond de hele familie plotseling met de snavel tegen het gaas van het hek gedrukt. Alsof ze kennis kwamen maken met de buren. Maar weer een week later trof ik ze op een ochtend in de tuin. Toen ik aankwam stoven ze luid kwakend weg. Behalve één: die kon niet zo snel het gat in het gaas vinden waardoor hij gekomen was. In paniek rende hij langs het hek tot hij eindelijk het gat gevonden had, erdoorheen dook en zich bij de rest van de familie in het water voegde.

Ik heb het gat daarna maar afgedekt met een tegel.

De andijvie doet het goed. Geen last van welk dier dan ook. Van klein insect tot groot knaagdier laten ze mijn krulandijvie aan zich voorbijgaan. Ik kan het onbeschermd laten en dat scheelt een hoop werk.

De peultjes, sugar snaps en doperwten beginnen te bloeien. Wat een mooie tere bloemetjes! Ik kijk uit naar de oogst.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s