Mijn raapstelen worden aangevreten. De blaadjes vertonen een tamelijk kunstzinnig patroon van gaten en gaatjes. Het lijkt wel Brussels kant. Niet alleen de raapstelen, overigens. Ook de radijs heeft er last van. En sommige gewassen uit mijn lentesla-mix.

‘Aardvlooien’,  zegt mijn overbuurvrouw beslist, ‘vreselijke beestjes’.
‘Ze zijn heel klein’,  voegt medetuinier Nikos eraan toe, ‘een paar millimeter groot en met glimmende schildjes.’
‘En je kan er niks aan doen,’ besluit overbuurvrouw Toos met bijna masochistisch genoegen.

Als ze weg zijn ga ik op mijn knieën bij de raapstelen zitten – en verdomd, ik zie ze. Heel klein. Zwart-blauw schildje. Als ik ze met mijn nagel benader, springen ze weg.
En ze vreten mijn raapstelen op.

Thuisgekomen ga ik googelen. Het blijken geen echte vlooien maar kevertjes. Familie van de bladhaantjes, maar dat zegt me niks. Raapstelen en radijs behoren inderdaad tot hun lievelingseten. Ze gedijen vooral goed onder droge omstandigheden en doen zich in het voorjaar tegoed aan de blaadjes van jonge plantjes. Hebben een hekel aan vocht. Maar regenen doet het nauwelijks dit voorjaar.
‘Niks aan te doen dus’,  verzucht ik mijn overbuurvrouw na.

En dus ga ik maar gewoon verder. Ik plant mijn rode uien. ‘Piroska’. Fijn werkje vind ik dat, plantuitjes in de grond stoppen. Iets robuuster dan het gepriegel met zaad. En het lijkt alsof je al meteen wat hebt, terwijl ik daar met zaad onzekerder over ben. Soms duurt dat ontkiemen zo vreselijk lang. Bij de worteltjes bijvoorbeeld. Ik zie nog niks. Dat wil zeggen, ik zie van alles, maar geen worteltjes. Of misschien ook wel en houd ik het voor ontkiemend graszaad en trek ik het uit de grond. De twijfels van een beginnend moestuinier.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s