Ik zag een mol vandaag. Eerst zag ik de aarde in mijn “boomgaard” bewegen en toen kwam hij rechts van het boomschorspad omhoog. Hij keek even om zich heen – ik weet dat dit niet kan en dat mollen blind zijn, maar ik schrijf het toch: hij keek namelijk echt om zich heen, alleen dan niet met zijn ogen, maar met zijn neus – en verdween toen weer onder de grond. Hij draaide een paar rondjes in de boomgaard, die ik op de voet kon volgen omdat hij daarbij de aarde omhoog stuwde, en stak toen voor een tweede maal zijn kopje boven de grond. Toen verdween hij weer en zette koers naar het paadje, aan de andere kant waarvan mijn bedjes met sla, worteltjes, radijsjes en raapstelen onschuldig en onwetend lagen te doezelen in de zon. Beschermd met netten, ja, maar wat halen die uit tegen een mol.

Gespannen keek ik naar de grond onder de netten. Wat moest ik doen als ik daar de aarde ook omhoog zag komen? Of de tere plantjes als in een tekenfilm een voor een de grond in zou zien verdwijnen? Wat zou ik durven doen? Niets, denk ik. Ik wachtte af, een tel, twee tellen, vijf, tien, maar er gebeurde niets. Waar de mol ook naartoe mocht zijn gegaan, ik zag hem niet meer.

Toen ik het mijn overbuurvrouw vertelde, zei ze dat ze de tuinslang erin zette, als het haar te gortig werd. Ze is een erg aardige grijze vrouw, een kwieke oma met verstand van tuinieren – en ze kan poeslief de gemeenste dingen zeggen.

Na mijn ontmoeting met de mol ging ik verder met zaaien. Zomerwortelen, ‘Amsterdamse bak’, en een bedje met meiraap en bietjes. ‘Vroege platte roodkop’ en ‘Egyptische platronde’. Dat vind ik zo leuk om te zeggen. Klinkt echt moestuinachtig. Ook heb ik andijvie gezaaid. Krulandijvie: ‘Saint Laurent’.

Dat klinkt nu weer echt naar een potager.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s