God zij dank: mijn appelboom loopt uit! De hele winter lang heb ik naar de kale, sterk teruggesnoeide stam en kroon gekeken. Ik kon de nieuwe loten er wel uit kijken. Maar nu is het zover. Ik maak in gedachten een juichsprongetje: gelukkig heb ik hem niet kapot gesnoeid.

En ook  de eerste zaden zijn ontkiemd en steken hun kleurige kopjes boven de aarde uit. Het is nu werkelijk voorjaar! Snoepjes zijn het, die iele steeltjes met hun kiemblaadjes, maar zo fragiel. Maar het is niet alleen het zaad dat ik in de grond heb gestopt dat ontkiemt. Door de hele tuin springt het onkruid tevoorschijn. En het erge is dat het onkruid zich niets aantrekt van mijn rijtjes en schema’s. Ze dringen zich tussen mijn pluksla en worteltjes: hoe herken ik wat onkruid is en wat niet? Ik durf niet te schoffelen en trek op mijn knieën gezeten één voor één elk sprietje onkruid eruit. Bij twijfel laat ik het staan, dat lijkt me de beste strategie.

Ik zaai nog een paar rijtjes pluksla, Parijse worteltjes en raapstelen. Ook de radijs gaat de grond in en de radicchio. Ook de plantuien stop ik in de grond. Sturon heb ik gekozen en Piroska, maar die laatste, een rode ui, moet nog een paar weken wachten. Het poten van de uien is een stuk gemakkelijker dan het gepriegel met zaad. Ook de verwarring met onkruid speelt hier niet. Lekker robuust werkje dit. Bij de eerste knip ik het tuutje aan de bovenkant eraf, omdat, zo heb ik ergens gelezen, vogels ze hieraan uit de grond trekken. Na een paar uien stop ik hiermee: ik geloof er niets van.

Het herinnert me wel aan het feit dat ik nog iets aan de tuinbonen moet doen. Tegen de vogels, bedoel ik. ‘Zaait u die direct in de volle grond?’ vroeg mijn overbuurvrouw mij laatst. ‘Dat doet hier eigenlijk niemand.’ Niet zozeer vanwege de kou, maar meer om te voorkomen dat de vogels de boontjes weer uit de grond pikken.

Daar moet ik dus nog iets aan doen.

 

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s