Er is niet veel te doen in de winter. Een echte winter is het trouwens niet. Nauwelijks vorst. Dat is goed. Wel veel regen. Dat is minder. Zo nu en dan ga ik even naar de tuin kijken. Als een echte boer staar ik naar de hompen natte klei. En als een echte boer klaag ik over de aanhoudende regen. Ik wil spitten, harken, zaaien. Maar het enige dat ik kan doen is wachten.

Dat wil zeggen, dat én het bestellen van zaden. En dat is wel leuk. Na langdurige studie heb ik mijn zaad besteld bij Van der Wal en bij De nieuwe tuin. De eerste is een degelijke Hollandse zaadhandel met een groot assortiment en zeer schappelijke prijzen. De tweede website (en kwekerij, (web)winkel en gelijknamig boek) is van de Vlaming Peter Bauwens. Een inspirerende site vol bijzondere zaden en spannende zaadmengsels. Maar wel een tikje aan de dure kant, zeg ik dan maar als zuinige Hollander.

Maar het wonder is dat er een paar dagen later van beide een doosje bij mij thuis wordt afgeleverd. Pakjesavond! Met koortsige opwinding maak ik de cadeautjes open en spreid de inhoud over de huiskamertafel uit. Ademloos bekijk ik al die kleurige zakjes, exotische namen en foto’s die de rijke oogst weerspiegelen die mij staat te wachten.  Vooral de zakjes van De nieuwe tuin zijn een lust voor het oog. Een stijlvolle verpakking met mooie typografie, smaakvolle illustraties en een bijna poëtische productbeschrijving. Van de lage sluimererwt ‘dwarf sweet green’ luidt die bijvoorbeeld zo: ‘Niemand wil graag de eerste fijne sluimererwtjes missen; deze groeien in compacte struikjes tot een halve meter hoog, vroeg, productief en extra fijn. Zaaien van februari tot april of nog vroeger onder glas. Je kunt ook in augustus zaaien voor een oogst in september. 2 erwtjes elke 10 cm.

Of deze voor de Sugar Ann Snap Pea: ‘Sugar snap erwten vormen dikke gevulde peulen die in hun geheel gegeten worden. Perfect zoet en knapperig om rauw te gebruiken, om te roerbakken of 5 minuten te koken of te stomen. Zaaien van maart tot mei voor een oogst midden in de zomer. Sugar Ann groeit tot 50 cm hoog, zonder of met een beetje steun. Zaden uitplanten op 5 cm in de rij.

Of vooruit, nog eentje dan, de Lente salade mix: ‘De basis voor een rijk aanbod van gemengd blad voor het voorjaar. Geen probleem met een koude nacht. Zaaien van midden februari tot april. Bladradijs, rucola, tuinkers, snijsla, snijbiet, bloemknopkool… Om op korte rijtjes uit te zaaien en wanneer de jonge plantjes 10-15 cm hoog zijn, net boven de grond afsnijden en rustig opnieuw laten groeien. Enkele van die rijtjes zorgen voor een heel seizoen salade-mix uit eigen tuin.’

Nu alleen het weer nog.

 

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s