Snoeien

Het is zo ver: ik ga mijn appel en peer snoeien. Toen ik ze kocht zei de kweker mij dat ik dat aan het einde van het jaar moest doen, als de bladeren eraf zijn. Behalve de pruim, die moet volgend jaar na de oogst. Tientallen keren heb ik de beschrijvingen en instructies op internet doorgenomen. De do’s en don’ts. Keer op keer gelezen, tot ik ze uit mijn hoofd kende. En nu, op het moment suprême, staande voor de boompjes met de snoeischaar in mijn hand, voor die iele boompjes met hun takjes van niks, slaat de twijfel toe. Alle opgedane kennis lijkt uit mijn hoofd verdwenen. Ik tast met mijn blik de kroon af en kies de takken uit die mogen blijven zitten. Zoek met mijn vinger voorzichtig naar een oog waarboven ik de knip moet zetten. Aan de buitenzijde, zeg ik in gedachten de kenners na. Ik vind een oog. Of is het een knop? Groeien uit die kleine puistjes volgend jaar vruchten of takjes? Ik zie het verschil niet. Uiteindelijk kies  ik er een uit. Zet de bladen van de snoeischaar erboven. Haal diep adem en…
Knip, zegt de schaar.
Tjak, doet de tak.
En daar ligt-ie. In de aarde. Aan de voet van de boom.

De volgende gaan gemakkelijker en binnen een paar tellen heb ik de boom van de helft van zijn kroon ontdaan. Ik doe een stap achteruit en aanschouw het resultaat. Veel is het niet. Het was al geen woudreus, maar nu is er helemaal niet veel meer van over.
‘Hoort dat zo?’ vraagt vrouwlief vernietigend.
‘Ja,’ zeg ik met gespeelde vakkundige zekerheid, ‘dat bevordert de groei en zo ontstaat er een mooie, open kroon.’
Ik pluk de takjes van de grond, loop ermee naar de composthoop en knip ze daar in kleine stukjes die ik op de hoop laat vallen.
‘Laat-ie van het voorjaar uitlopen,’ prevel ik.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s