Domweg gelukkig

Eigenlijk droom ik al mijn hele tuinleven van een moestuin. Het is lang geleden, wonend op een bovenwoning, al begonnen. Toen Geoff Hamilton nog leefde en 17 jaar lang Gardeners World presenteerde. Het is een niet van romantiek gespeende droom, waarin ik mijzelf met schep en schoffel bezig zie in weerbarstige klei. Een kruiwagen mest hoort erbij en rubber laarzen. Plus het gezicht en de stem van de in 1996 overleden Geoff Hamilton. ‘The richness of the soil,’ hoor ik hem dan altijd zeggen, of woorden van gelijke strekking, terwijl hij zittend op zijn hurken met zijn handen door verse compost woelt. Dat wilde ik ook: met mijn handen door compost woelen en die dan met een vork door de aarde spitten. En aan het eind van de dag met een emmer aardappelen, worteltjes en boontjes thuis komen. Waar ik dan iets lekkers van klaar maak. Geroosterde aardappeltjes met veel knoflook en rozemarijn. Boontjes met harde schapenkaas en citroenmelisse. Tomaatjes met dragon.

Maar goed, ik koesterde die droom dan wel, maar deed er nooit iets aan om hem te verwezenlijken. Tot 1 september 2013. Toen had ik ineens een echte moestuin. Zomaar. Aan de rand van Amstelveen, op een goede tien minuten fietsen van mijn huis. Toen we er de eerste avond gingen kijken was het er stil, op het fluiten van tientallen onzichtbare vogels na. De avondzon wierp lange schaduwen over de tuinen die werden omsingeld door hoge bomen en een sloot. Achter de sloot ligt een dijkje waar schapen grazen. En oké, als je heel goed luistert hoor je er het ruizen van de auto’s op de snelweg.

Mijn moestuin. Een stukje natuur ter grootte van iets meer dan een krant. Waar, nou ja vooruit, om met Bloem te spreken, ‘het leven zijn wonderen toont in hun hogen staat’.

Domweg gelukkig. Niet in de Dapperstraat. Maar aan een weggetje dat ‘Langs de akker’ heet.

Wil je reageren? Leuk!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s